Традиції святкування Великодня

Великдень - це день великої радості та найголовніше свято для кожної православної людини.

 

Найважливішою подією цього дня є урочисте Пасхальне богослужіння у храмі, яке розпочинається в ніч із суботи на неділю.

Храм цієї ночі особливо обставлений і прикрашений, щедро освітлений безліччю свічок. Священики одягнені у світлі вбрання, дзвонять дзвони та пахне ладаном. Кожен, хто відвідав святкову службу, відчує себе ніби причетним до чуда, що відбулося!

Святкування супроводжують піснеспіви, хресна хода та радісні вигуки "Христос воскрес!". Після служби всі обмінюються привітаннями "Христос воскрес!" - "Воістину Воскрес!" і тричі цілуються, а також обов'язково дарують один одному фарбовані в червоний колір яйця.

День Великодня – це перший день після Великого посту. Після служби прийшовши додому, традиційно всі готувалися до сніданку. За столом збиралася вся родина, а гостей зазвичай не запрошували. Перше, з чого починався сніданок, було розділене між членами сім'ї фарбоване яйце. Саме яйце завжди символізувало світ, що відроджується до нового життя. Так само на білій скатертині красувався паску - високий здобний хліб, який уособлював тіло Господнє і втілення Бога. Традиційною паскою спочатку і досі є солодка страва з сиру та родзинок, яка так само обов'язково повинна була бути на столі.

Після поділу яйця так само чинили і з паскою, а потім кожен мав покуштувати і по ложці паски. Усю цю їжу висвітлювали в церкві в Страсну суботу і з неї починали недільний ранок, а потім на стіл ставили решту святкової їжі, приготовленої господиною, і починалося радісне пасхальне застілля!