Пам'ятник двом!

Усім уже давно звичні одинарні надгробки. Такі пам'ятники зазвичай не громіздкі, прості у проектуванні та встановленні і найчастіше зустрічаються на місцях поховання. Але кожен з нас має бажання не розлучати померлих родичів.

 

Дуже незручно, коли близьких людей доводиться ховати у різних місцях, а тим більше на різних цвинтарях. І це не тільки ускладнює їхнє відвідування. Іноді хочеться, щоб рідні люди і з того боку життя були разом. Тим більше, це може бути останнім бажанням людини, яка пішла, - бути похованою поряд зі своїми батьками або другою половинкою. Людина інтуїтивно прагнула об'єднати всю свою сім'ю, рід чи клан навіть після їхньої смерті. Зараз це також можливо. Багато сімей турбуються про це заздалегідь, і запасають кілька місць на цвинтарі поряд. У такому разі можна облаштувати огороджений меморіальний комплекс, на якому встановлюватимуться для кожного члена сім'ї одинарні пам'ятники.

Але ж пам'ятник може бути не лише одинарним, а й подвійним, потрійним і більше за бажанням! Найчастіше зустрічаються саме подвійні надгробки. Для сімейних пар передбачені чудові витвори мистецтва – художньо оформлені подвійні пам'ятки. Такі надгробки прийнято виконувати з граніту - найбільш довговічного, красивого та благородного каменю.

Подвійна пам'ятка може бути виконана по-різному. Найбільш проста конструкція є з'єднанням двох пам'яток між собою, або злиттям за допомогою перехідного елемента - хреста, птиці, серця або будь-якого іншого елемента, наприклад, вази. Більш складно виконується і багато виглядає надгробний комплекс зі скульптурами та різними атрибутами.

Як і скрізь, серед подвійних пам'яток є стандартні моделі:

  • загальна стела (пам'ятник) із двома портретами;
  • дві окремі стели із загальною плитою (квітником).


Тим не менш, найчастіше виготовлення таких пам'яток відбувається на замовлення з урахуванням розмірів місця поховання та бажання замовника, оскільки пам'ятник для кількох людей можливо зробити унікальним та неповторним!