Граніт як природний камінь

Граніт (італ. granito, від лат. granum - зерно) - це магматична гірська порода, дуже багата на кремнезем.

Одна з найпоширеніших порід у земній корі. Складається з калієвого польового шпату (ортоклаза, мікрокліна), кислого плагіоклазу (альбіту, олігоклазу), кварцу, а також слюди (біотиту або мусковіту), амфіболу та рідко піроксену.

Структура граніту, звичайно повнокристал порфіроподібна та гнейсовидно-смужкова. За своїми фізико-механічними властивостями граніт - найпрекрасніший будівельний матеріал.

Масивність і щільність граніту, його широкі фактурні можливості (тобто властивості приймати дзеркальне полірування, при якому на світлі проявляється райдужна гра вкраплень слюди; скульптурна виразність) даного неполірованого шорсткого каменю, що поглинає світло) роблять граніт одним з найголовніших матеріалів монументальної скульптури. міцності та можливості отримання великих блоків.

Колір гранітів залежить від виду та фарбування польових шпатів - найчастіше сірий (від світло- до темно-сірого) з різними відтінками, рожевий, помаранчевий, червоний, блакитно-сірий, іноді блакитно-зелений. Більш чорний колір і часто зелений відтінок граніту надають біотит і рогова обманка. У декоративному відношенні найбільш цінні світло-сірі з блакитним відтінком, червоні темного насиченого тону та зеленувато-блакитні різновиди гранітів.
Граніт – це один із найщільніших гірських порід. До того ж, граніт має низьке водопоглинання і високу стійкість до морозу та забруднень. Саме тому граніт використовується як усередині приміщення, так і зовні. В інтер'єрі граніт застосовується для обробки стін, сходів, створення стільниць, колон і камінів.

Як правило, граніт рекомендується використовувати для покриття для підлоги, тому що у нього низькі показники стираності і висока удароміцність і морозостійкість. Він абсолютно незамінний для облицювання будь-яких зовнішніх майданчиків, оскільки поверхні граніту можна надати яскраво вираженого протиковзного ефекту.