З якого матеріалу краще зробити пам'ятник?

Найчастіше при виготовленні пам'ятника віддають перевагу граніту, але не завжди. Іноді стоїть вибір між гранітом, мармуром та штучним каменем.

Давайте розберемося в основних відмінностях цих матеріалів.


Всі перераховані камені можна використовувати для створення пам'ятника і кожен по-своєму хороший.
Мармур - дуже гарний камінь і виглядає благородно.

За довговічністю мармур поступається граніту через низьку стійкість до сонячної дії. Так само взимку і в сезон дощів мармур псується сильніше, ніж граніт, оскільки він м'якший і пластичніший. Через такі свої якості мармур частіше віддають перевагу при виготовленні фігурних та рельєфних виробів, які з граніту зробити дуже складно та трудомістко. Зате граніт міцніший і може зберігатися до 500 років! Граніт також вимагає догляду, але набагато менше, ніж мармур. Дуже часто в оформленні пам'ятників використовують поєднання граніту та мармуру – з граніту роблять основний надгробок, який прикрашають мармуровими деталями. У такому випадку надгробок виходить дуже міцним та красивим.

Але натуральний камінь може бути бракованим, якщо при видобутку його якимось чином зашкодили. На гранітній плиті у такому разі будуть тріщини, які значно скоротять термін служби пам'ятника. Такий матеріал не придатний для виготовлення пам'ятників, тому його спеціальним чином переробляють, а потім виливають готові гранітні плити штучного походження. Штучний граніт так само виходить дуже міцним за рахунок суміші гранітної крихти з міцним полімерним клеючим складом. На вигляд такий камінь нічим не відрізняється від натурального, він також придатний для обробки, полірування та різьблення по ньому, і при цьому має нижчу вартість.

Визначаючись заздалегідь з матеріалом для виготовлення пам'ятника, ви зможете краще уявляти, як він має виглядати - його колір, форму, прикраси.

Варто зауважити, що серед порід граніту можна зустріти величезну різноманітність квітів, які залежать від родовища цього благородного каменю!