Як розмістити пам'ятник?

Пам'ятник на могилу зазвичай встановлюють не одразу. Спочатку його замінює хрест, встановлений під час похорону. Коли ж приймається рішення про встановлення надгробної пам'ятки, то зазвичай нічого не змінюють і встановлюють його замість хреста на тому ж місці.

 

Більшість людей приймає це рішення, ґрунтуючись на своїх здогадах і припущеннях, а працівникам похоронної служби найчастіше без різниці, де розташовувати хрест, або точніше - як розташовувати труну, адже хрести в ряді на цвинтарі зазвичай розташовані однаково.

Згідно з церковними розпорядженнями, при похованні за православними традиціями обов'язково має бути встановлений хрест, але в ногах він буде або в узголів'ї - особиста справа рідних і близьких покійного. Тобто жодних чітких умов із цього приводу немає. Розташування хреста на могилі зазвичай диктується традиціями тієї місцевості, де жила та похована людина.

В обох варіантах установки немає жодного негативного сенсу.

  • Хрест, встановлений у ногах, символізуватиме опору, яка допоможе воскреслій людині піднятися з могили.
  • Якщо хрест встановили у головах – це символізуватиме перемогу над темними силами, яку воскресла людина понесе як прапор.

Отже, кожен сам вільний вирішувати, де, як і яку пам'ятку встановлювати!